Legla

Naša legla so plod načrtne vzreje z večmesečnim iskanjem pravih paritvenih kombinacij. Naša izbira paritvene kombinacije zajema:

-pregled in študijo rodovnika obeh staršev za 3-6 generacij nazaj

-pregled in preverba zdravstvenih testov, s poudarkom na genskih testih za bolezni, ki so pogoste pri dotični pasmi in so podedovane (in se jim je torej s pravilno paritveno kombinacijo možno 100% izogniti)

-pregled karakternih lastnosti obeh staršev

-pregled morfoloških značilnosti obeh staršev

-pregled genskih in ostalih dejavnikov, ki vplivajo na zdravje, genotip in fenotip psa

Parimo samo registrirane in testirane pse, ki ustrezajo videzu in karakterju, ki ga narekuje pasemski standard. Zdravje in karakter psov je za nas najpomembnejši, zato je naše poslanstvo da mladičem zagotovimo kar najboljšo oskrbo in jih pripravimo na samostojno življenje z novimi lastniki. Vsi naši mladički gredo v nov dom veterinarsko pregledani, čipirani, vsaj 3x razgliščeni, cepljeni po programu, z EU potnim listom, rodovnikom, zdravstvenim potrdilom in paketom za mladiče, ki vsebuje suho in mokro hrano, priboljške, igračke, odejico, povodec in ovratnico. Lastnikom naših mladičev smo vedno na voljo za vsa vprašanja in pomoč.

Vsi naši mladiči se kotijo v hiši, v ogrevani sobi z ogrevano kotilnico, kjer skrbno spremljamo njihov razvoj in napredek. Mladiče 2x dnevno tehtamo da se prepričamo, če vsi enakomerno pridobivajo na teži. Mladiče že po nekaj dneh pričnemo navajati na dotik in človeško toplino. Poleg vsakdanjega crkljanja, od 3 dneva dalje izvajamo tudi t.i. zgodnjo nevrološko stimulacijo (ENS – Early Neurological Stimulation), ki je poimenovana tudi »Super dog program« in zajema skupek 5ih vaj, ki stimulirajo nevrološki sistem in se izvajajo 1x dnevno naslednja 2 tedna. Prednost tega je izboljšana učinkovitost srčno-žilnega sistema (srčni utrip), močnejši srčni utrip in nadledvične žleze, boljše obvladovanje stresnih situacij in večja odpornost mladičev na bolezni.

Okrog 3 tedna starosti mladičem njihov prostor v kotilnici postopoma povečamo na celo sobo, kjer se spoznajo s prvimi »predmeti in podlagami«. Prav tako je to čas, ko dobijo prvo mesno kašico. V naslednjih tednih jih postopoma navajamo tudi na zunanje okolje na domačem vrtu, kjer jim pripravimo »adventure box«, na/v katerem lahko skupaj s sorojenci izpopolnjujejo svoje pasje veščine-vlečenje, plezanje, lovljenje ravnotežja na premikajoči podlagi, … Na vrtu imajo na voljo tudi »brlog« kamor se lahko zatečejo in skrijejo, manjše hlode in ostale ovire čez katere plezajo in se urijo v spretnostih kopanja, skakanja, teka, grizenja, lajanja …. S pomočjo vlečke/kožuha na vrvici jih motiviramo za igro, izražanje plenskega nagona in tekmovalnosti. V kolikor je temperatura primerna, jim pripravimo tudi mini bazenček, da  spoznajo vodo. Predstaviti jim poskušamo večino vsakdanjih zvokov (npr. sesalec, glasba,, ropot, žvižganje, glasno govorjenje, zvok avtomobila, motorja,…) in podlag (npr. parket, topli pod, tepih, trava, makadam, asfalt, trava, gozdna tla, mokra tla. Mrzla/topla, tla,…), prav tako po 4. tednu velik poudarek damo na socializacijo in poglabljanje odnosa do ljudi. Postopoma mladičem predstavimo tudi ostale pse. Z mladički opravimo tudi neformalni PAT test sposobnosti (Volhard`s puppy aptitude test), ki nam da nekakšen okvir, v kakšnega psa naj bi mladič odrastel.

Test zajema:

Želja po sodelovanju s človekom (Social Attraction) – stopnja družbene privlačnosti do ljudi; zaupanje ali odvisnost.
Sledenje (Following) – pripravljenost slediti osebi.
Zadržanost (Restraint) – težnja po podreditvi ali dominanci in stopnja obvladovanja v težkih situacijah.
Socialna prevlada (Social Dominance) – stopnja sprejemanja dominance s strani osebe.
Elevacija (Elevation) – stopnja sprejemanja dominance v situaciji ko pes nima nadzora, npr. pri veterinarju.
Prinašanjer (Retrieving)  – stopnja pripravljenosti za opravljanje nalog-ugoditev lastniku. Skupaj z željo po sodelovanju in sledenjem so to ključni pokazatelji  ali bo šolanje psa lahko ali težko.
Občutljivost na dotik (Touch Sensitivity) – stopnja občutljivosti na dotik in ključni indikator za vrsto potrebne vadbene opreme.
Zvočna občutljivost (Sound Sensitivity ) – stopnja občutljivosti na zvok (glasni zvoki kot npr. strel, grom…)
Občutljivost na vid (Sight Sensitivity)  – stopnja odziva na premikajoči se predmet (npr. preganjanje koles, otrok ali mačk…)
Stabilnost (Stability)- odzivanje na nenavaden/nepoznan predmet (prestrašeno, z zanimanjem, z umikom, z napadom…).

Test torej zajema različne naloge, preko katerih lahko ugotovimo kateri mladič bo bolj samozavesten, učljiv, vodljiv, zainterisiran za igro, delo itd.  Dobro je okvirno vedeti,  kdo ima višji ali nižji nivo energije, večjo želje po delu, sodelovanju, tko je bolj ali manj samozavesten v novi situaciji itd. saj je to pomembno pri določitvi ustreznega doma in lastnika.   Seveda pa je vsak pes skupek genetskih predispozicij, primarne in sekundarne socializacije in vseh nadaljnjih vplivov okolja in pridobljenih izkušenj.  V prvih tednih in mesecih je zato nemogoče natančno predvideti vse karakterne značilnosti psa, tiste bistvene pa so vidne že nekje pri starosti 4-6 tednov.